Nå som høsten sniker seg innover Norges land begynner mange jegere og jakthunder å glede seg til årets høydepunkt. Det er viktig å forberede seg på jakta og legge forholdene til rette for din firbeinte venn slik at den kan yte optimalt. I denne artikkelen vil vi nevne noen tips som kan komme til nytte både før og under jakta.

Før jakta.

 • Opptrening:

Hunden bør trenes jevnt gjennom hele året. Men de siste månedene før jakta bør man øke lengden på turene og forbedre kondisjonen på hunden. Pga båndtvanget er det kun en kort periode man kan trene hunden løst før jakta er i gang. Sykkelturer med hunden kan være en god erstatning. Husk å passe på at underlaget er godt, lange turer på asfalt kan føre til såre poter. Evt kan man benytte potesokker under trening på asfalt. Husk å varme opp før man setter full fart, da vil musklene være varme og tåle større belastning. Ofte kan det være lurt å lufte hunden i bånd slik at den får gjort i fra seg før man starter treningen.

 • Oppfôring:

Å være på jakt krever mye energi og mange hunder taper seg mye gjennom jakten. Derfor bør det fôres med mer energirikt fôr under jakten. Ofte med lettere tilgang på energi. Hunden må tilvennes et energirikt kosthold minimum 1 måned før jakta. Dette for at hundekroppen skal omsette fett til energi best mulig og eventuelle mage-/tarmreaksjoner på fôrbytte får stabilisert seg.  Vi er forhandler for Royal Canin og anbefaler Energy 4800. Dette tilfører hunden mye energi, samtidig som det bidrar til å beskytte ledd og holde magen i orden. Under selve treningen eller jakta er det viktig å tilføre hunden væske, akkurat som en idrettsutøver drikker sportsdrikk. Her kan du bruke Rehydration Support fra Royal Canin. Man kan gi hunden Energy fôrtilskudd under økten som vil gi hunden rask tilgang på energi. Dette vil bidra til at hunden holder lengre.

Under jakta.

 • Fôring:
  • Halvdelen av dagsrasjonen med Royal Canin Energy 4800 om morgenen.
  • Royal Canin Recovery ved pause i løpet av dagen.
  • Royal Canin Recovery i løpet av første ½ timen etter jakta. Dette sikrer energi i muskulaturen til neste dags jakt.
  • Halvdelen av dagsrasjonen med Energy 4800 om kvelden.
  • I løpet av dagen vann iblandet Royal Canin Rehydration Support + Energy.

 Akkurat som en sportsutøver, trenger hunden din tilskudd av væske og elektrolytter (salter) under jakta. For en toppatlet er væskebalansen i kroppen viktig for å kunne yte optimalt. Ved å blande ut Royal Canin Rehydration Support i vann får du det optimale væsketilskuddet for hunden din under jakta.  Royal Canin Energy og Recovery tilfører hunden energi jevnlig under hele jaktdagen. Dette er høy konsentrert energi som ikke ligger tungt i magen, men som gjør at hunden din holder bedre hele jaktdagen og forbereder den på neste dag. Energy er testet ut av det Franske forsvaret, og Recovery brukes av veterinærer verden over til hunder som trenger ekstra energi.

Husk å få i hunden din nok væske spesielt på varme fine høstdager.

 • Stell av hunden:

Se over poter etter dagens økt. Potesalve vil hjelpe til med å holde huden på potene myk og hindre at de sprekker opp. Viktig at klørene er godt klippet ned før jakta slik at de ikke henger seg fast og knekker. Massasje vil gjøre godt for såre muskler til neste dag. Pass på at hunden får tid til å slappe av. Potesokker er en forbruksvare under jakta, men vil beskytte hundens poter mot mye slitasje.

 • Førstehjelpsskrin:

Det er lurt å ha med det viktigste i et førstehjelpsskrin. Får hunden din en kuttskade på poten kan en bandasje som stopper evt blødning og forurensing av såret være viktig. Et førstehjelpsskrin bør bestå av sterile kompresser, diverse elastiske bandasjer, saltvann til sårrens, potesalve, potesokker.