God jul og godt nyttår til hunden din.

God jul og godt nyttår til hunden din.

I disse dager gleder vi oss til jul og nyttår med rolige dager, god mat og hyggelige sammenkomster med familie og venner. Det er også hyggelig for våre firbente venner,  vi vil her minne om de tilstandene som oftest dukker opp hos veterinærvakten i romjula i tillegg til at vi kommer med noen råd for nyttårsaften.

Oppkast og diare.

Dette er den vanligste årsaken til veterinærbesøk i jula og det skyldes inntak at mat som hunden ikke spiser til vanlig. Mange hunder tåler ikke ribbe eller annen julemat selv om det er godt ment fra eieren sin side når hunden også får litt julemat.

Inntak av store mengder sjokolade (hunden hoppet på stuebordet og spiste hele esken med Kong Håkon mens vi var i et annet rom). Selv ganske små mengder sjokolade kan være giftig for hunden. I tillegg vil den få diare og evt. oppkast. Kontakt alltid veterinær hvis hunden har spist store mengder sjokolade. Brekkmiddel kan gis slik at hunden kaster opp.

Ønsker du å gi en julegave til hunden din eller litt ekstra godt er det best med et tyggebein for hund eller en godbit som du vet den tåler fra før av.

Er hunden allment frisk men har oppkast/diare som mest sannsynlig skyldes inntak av mat den ikke tålt kan du se tips og råd for hva du selv kan gjøre under vår artikkel om oppkast og diare hos hund.

Inntak av musegift/rottegift.

Dette forekommer ofte hos de som feirer jul på hytta. Når alt skal bæres inn og gjøres klart glemmer man skålene med musegift som står på gulvet under sofaen men hunden finner dem fort… Kontakt veterinær med en gang. Veterinæren kan gi brekkmiddel slik at hunden kaster opp. Oppdages det ikke før senere må behandling med vitamin K igangsettes sammen med annen symptomatisk behandling. Husk at hunden ikke blir dårlig med en gang. Er du i tvil er det bedre å kontakte veterinær en gang for mye. Selv om du er langt fra veterinær kan du få råd på telefon som kan være livreddende.

Påkjørsler.

Påkjørte hunder som har stukket av fra festen på nyttårsaften forekommer dessverre ganske ofte. Som regel har hunden vært igjen inne, men stukket ut i et ubevoktet øyeblikk. Husk å lukke alle dører når fyrverkeriet foregår utendørs. I tillegg har det forekommet store leteaksjoner etter hunder som har stukket av da de har blitt redde under fyrverkeriet.

Nyttårsaften

 

En del hunder utvikler angst mot ulike lyder. Bråket fra fyrverkeriet på nyttårsaften er det mange hunder som er redd for. Angsten kan oppstå i alle aldre og blir ofte verre med årene. Angsten kan vise seg ved at hunden forsøker å gjemme seg eller flykte fra situasjonen.

Forberedelser.

Hvis du begynner å trene i tide kan du lindre ubehaget for hunden. Det finnes ulike metoder. Trening på høye lyder kan foretas i god tid før nyttårsaften. Med en «Sounds scary» CD kan trening på ubehagelige lyder foregå i trygge omgivelser i hjemmet. Det er viktig å følge instruksene til CD-en og starte med lavt volum. Du må ha god tålmodighet.

Du kan også øke mosjon og aktivisering i ukene før nyttår.  Hvis hunden har mye overskuddsenergi i tillegg når den opplever fyrverkeriet blir den unødig redd.

D.A.P. Dog Appeasing Pheromone er et beroligende duftstoff som produseres av den diegivende tispen. Det virker beroligende både på valper og voksne hunder. D.A.P. finnes både som diffuser som settes i stikkontakt og som spray. Diffuseren settes i de rommene hunden opp holder seg i og den bør settes i fra midten av desember for god effekt i romjul og nyttår.

Nyttårsaften.

Når dagen har kommet er det best at du ikke lar hunden være alene hjemme på kvelden. Husk også at i mange boligstrøk skytes det opp enkelte raketter allerede tidlig på kvelden.

-Lag et gjemmested til hunden på et kjent sted der den føler seg trygg.

– Ikke ta med hunden ut for å se på fyrverkeriet. La den gjerne være inne sammen med en annen hund som ikke er redd hvis det er mulig.

– Sett gjerne på en CD med musikk for å maskere lydene utenfra. Du kan trekke for gardinene eller la den være på et rom uten vinduer hvis du har det.

– Det er viktig at du holder deg rolig selv. Det er beroligende på spise og tygge og du kan gjerne gi den et måltid på forhånd eller et tyggebein.

– Ikke straff eller trøst hunden når den er redd. Da vil den få bekreftelse på at det er noe å være redd for. Gi oppmerksomhet når den slapper av, belønn med lek eller godbit.

I enkelte tilfeller kan det være aktuelt å gi angstdempende medisiner. De demper angsten og fryktreaksjonen. Er det aktuelt for din hund må du diskutere evt. behandling med veterinær i god tid før nyttårsaften.

 

Vi ønsker alle god jul og godt nytt år og håper på god helse for både to- og firbeinte i året som kommer!

 

2018-03-26T17:23:39+00:00Smådyr|