Forestill deg hvordan det vil være å gå på tåneglene hver dag for slik har nemlig hestene det. Høvene er en viktig konstruksjon i hestenes bevegelsessystem og har mange funksjoner. Det er viktig at høvene er i fokus hos dyreeier, hovslagere og veterinærer helt ifra hesten er født. Feilstillinger i bein på føll kan i stor grad rettes ved korreksjon av høver. Riktig balanse i hoven er viktig for riktig belastning på sener og ledd. Riktig arbeid her ifra tidlig alder vil være med på å forebygge halthet senere i livet.
 
Siden høvene er en så viktig del av hestens bevegelsessystem stammer også en del halthet ifra høvene. Artikkelen vil gjennomgå de mest vanlige hovlidelser hos hester, men først en gjennomgang på hovens oppbygging som vil lette forståelsen.

Hovens anatomi

Hovbeinet er omgitt av lærhud som igjen fester seg til hovkapselen. Utfra hovveggen strekker det seg en struktur som kalles lameller. Disse fletter seg sammen med et tilsvarende system ifra lærhuden og danner hovbeinets oppheng inni hovkapselen. Lamellene er svært rike på blodkar som er viktig for ernæring og vedlikehold av lamellfunksjonen. Hesten er som nevnt en tågjenger. På hardt underlag til hovveggen, stråle og hjørnestøtter hovedsakelig bære vekten. På mykere underlag vil sålen ta en større del av vektbæringen også. Området der hovveggslær og sålelær møtes kalles den hvite linje.

Ulike hovlidelser

Hovbyll

… er en bakteriell infeksjon i lærhuden og dannes vedat møkk trenger seg inn i hoven ved en defekt i hovveggen, sålen eller stråle. Hovbyll kan også oppstå i etterkant av en knusning, sømstikk, inntrådt spiker eller løsning i den hvite linje. Hvis man noen gang har hatt verkefinger kan man så vidt forestille seg hvor vondt en hovbyll er. Hesten blir ofte akutt halt og i mange tilfeller tar den kun så vidt støtte på beinet. Hoven blir varm og man kjenner forøket pulsasjon i blodkarene i bakkant av koden. Hesten vil være øm ved trykk med visiteringstang og dette benyttes til å lokalisere hovbyllen. Haltheten vil tilta inntil byllen blir skjært opp, trenger seg ut en svakhet i hovvegg/såle eller trenger seg opp til kronranden. Når hovbyllen blir skjært opp er det viktig at hesten har på hovbandasje de etterfølgende dagene. Hvis det er skjært inn til lærhuden må denne bli hard igjen før man kan slutte med hovbandasje og eller legge på sko. Antibiotika er som regel ikke nødvendig hvis ikke dypere strukturer er angrepet. Hesten blir som oftest mye mer komfortabel med en gang hovbyllen er åpnet.

Knusning

er en blødning i sålens eller hovveggens lærhud og oppstår pga traume mot hoven. Hovkonformasjon, beslag og miljø har mye å si for utviklingen av knusninger. Ofte har hesten tråkket på en stein eller annen hard gjenstand er en vanlig årsak. Utflytende høver og myke tynne såler er utsatt for knusninger. Feilbeslag som ligger ann mot sålen kan gi for stor belastning og gi knusninger i langs den hvite linjen. For hard beskjærte eller nedslitte høver er også utsatt. Så godt hovrøkt er viktig for å unngå knusninger. En hest som har fått en knusning blir som regel veldig halt, men haltheten avtar i løpet av noen dager. Kan være vanskelig å skille fra hovbyll i starten, men hvis det skjæres opp kommer det ikke ut verk men blod. Korreksjon av årsak til at knusningen oppstår er en viktig del av behandlingen.

En inntrådt spiker

… er dessverre ikke uvanlig hos hest. Fra tid til annen setter hestene våre beina på steder de ikke burde vært.  Før man trekker ut spikeren er det viktig at man husker hvor spikeren satt, retningen og hvor dypt den gikk inn før man
fjerner den. Spikerhullet lukker seg raskt når spikeren trekkes ut og det kan da bli vanskelig å avgjøre om dypere vitale strukturer som hovledd, dype bøyesene, hovsenebeinsbursa eller hovbein er truffet.  Ofte oppstår det en hovbyll i etterkant av inntrådt spiker og spikerkanalen må skjæres opp. Hvis dypere strukturer er rammet er det viktig å komme tidlig i gang med behandling.

Sømstikk

… Når skoen slås på skal sømmen settes utenfor eller i denhvite linje. Settes den over dette kommer den inn i lærhuden eller utøver trykkpå lærhuden. Dette vil gi smerte og den aktuelle sømmen må fjernes. Det kanutvikles et hovbyll i forbindelse med et sømstikk.

Infeksjon i den hvite linjen

… oppstår ved defekt i den hvite linje. Jord, urin og avføring kan pakke seg i defekten og hornnedbrytende organismer som sopp og bakterier. Tidligerehovbyller kan også være forløper. Ved sykdommen som kalles white line disease dannes det et osteaktig innhold i den hvite linje som kan strekke seg langt innover hoven. Eller så kan det dannes en hulvegg. Kan gi varierende grad av halthet. Det er viktig å få vekk alt infisert materiale i den hvite linjen og beskytte mot jord etc som kan pakke seg inn i defekten.  I alvorlige tilfeller må større revidering av hovveggen til.

Hovbeinsfraktur

… oppstår oftest hos løpshester etter hurtigarbeid eller løp, men kan også skje under andre omstendigheter. Bruddet kan gå i utkanten av beinet eller gå inn i hovleddet. Brudd som går inn til ledd må opereres for å holdes på plass. Hovleddet er veldig følsomt for forkalkninger så det er viktig at leddflatene lir jevne igjen. Brudd som ikke omfatter hovleddet behandles som regel konservativt med bokshvile og skoing med ringsko med kapper som hemmer hovspill. Hoven vil da virke som en gips.

Forfangenhet

… er betennelse i de sensitive lamellene i hoven, og gir en nedbryting av lamellene mellom hovbeinet og hovkapselen. Hvis nedbrytingen er kraftig nok kan det gi en rotasjon av hovbeinet inni hovkapselen eller en senkning av hovbeinet. Forfangenhet rammer oftest frembeinene. Det er mange mulige årsaker til forfangenhet. Endotoksin produsert ifra bakterier kan danne tromber i blodkarene som ernærer lamellene.  Kraftige infeksjoner, feilgjæring i tarmen og diare kan føre til endotoksin oppvekst. Enkelte bakterier kan også produsere enzym som bryter ned lamellene. Endring i sirkulasjon kan også føre til forfangenhet.  Risikofaktorer er overvekt, kraftig infeksjon, diare, overfôring av kraftfôr (feilgjæring), cushing sykdom, insulinresistens, langvarig overbelastning av et bein pga skade i det andre.

Behandling i den akutte fasen består i boksro, smertestillende, heving av draktene for å minske trekk fra den dype bøyesene, ikke kraftfôr. Etter hvert som forfangenheten går over i et kronisk stadium er korrigerende skoing viktig. Hvis hesten er overvektig er det viktig å slanke den for å minske belastingen på høvene. En hest som har vært forfangen vil alltid være mer utsatt for å bli forfangen igjen. Samt at de ofte har lettere for å få knusninger og hovbyll.